Onze naam zegt het al. Rhiza, een Griekse naam, betekent “wortels”. Omdat we extreme armoede bij de wortels aanpakken! Stichting Rhiza is opgericht in 2010, met als hoofddoel, om extreme armoede te bestrijden. Dit doen we door projecten in onderwijs, gezondheidszorg en duurzame economie in Afrika uit te voeren. Onze kernwaarden zijn zelfredzaamheid, lokale betrokkenheid en een holistische (inclusieve) aanpak.
We werken samen met onze lokale partnerorganisaties. Onze partnerorganisaties kennen de lokale context goed en weten de oplossingen om problemen effectief aan te pakken. De partnerorganisaties worden door lokale mensen geleid. Wij ervaren dat lokale betrokkenheid essentieel is voor het succes van een project.
Om duurzame veranderingen te realiseren zetten wij ons in, samen met de lokale gemeenschap.
Bij Rhiza praten we niet alleen over verandering. Wij brengen verandering vaak teweeg. Onze missie is eenvoudig: hoop bieden, dromen verwezenlijken en bijdragen aan de oplossing voor concrete lokale problemen.
Onderwijs
Wij investeren in kleuteronderwijs en in de ontwikkeling van kinderen omdat dit de basis legt voor een betere toekomst. Door onze focus op kleuters en roboticalessen voor middelbare scholieren en IT-cursussen voor jongeren, na het afronden van de middelbare school, stimuleren we nieuwsgierigheid en groei. Dat past bij de huidige ontwikkelingen in de maatschappij.
Gezondheidszorg
Toegang tot kwalitatief goede gezondheidszorg is een recht, geen voorrecht. Onze klinieken zorgen ervoor dat iedereen de zorg krijgt die ze nodig hebben en verdienen. Een gezonde samenleving begint hier. Gezonde mensen kunnen zichzelf ontwikkelen en werken aan een betere toekomst.
Duurzame Economie
Wij bevorderen ondernemerschap in duurzame energie, water- en sanitaire voorzieningen, en duurzame landbouw. Onze projecten dragen bij aan het welzijn van mens en natuur. Daarmee zijn onze projecten goed voor de hele gemeenschap.
Ontwikkelen, Produceren, Handelen en Herinvesteren
In de eerste fase richten wij ons op de ontwikkeling van de gemeenschap. We doen dit door projecten op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs en lokaal gevraagde vaardigheden te starten. Samen met de lokale bevolking beginnen we projecten die passen bij hun behoeften. Zo maken we de gemeenschap op de lange termijn zelfstandig.
Na deze fase starten we met de productie van goederen en diensten, bijvoorbeeld in onderwijs en ondernemerschap. Elk project heeft een eigen aanpak nodig.
In de laatste fase kan de lokale bevolking, door het hogere inkomen, zelf betalen voor hun onderwijs en gezondheidszorg. Wij zijn dan niet meer nodig. Onze rol is dan alleen nog het monitoren en adviseren. Hierdoor kunnen we weer nieuwe projecten starten.
Als de productie of dienstverlening goed loopt, wordt de gemeenschap zelfstandig. Ook hier is maatwerk nodig. Een school kan bijvoorbeeld subsidie krijgen van de overheid en een ondernemer kan winst maken. Dit zal het inkomen van de lokale bevolking en de gemeenschap sterk verhogen.
Coördinator en COO
Coördinator Marketing & Fondsenwerving + secretaris / penningmeester
Oprichter
Voorzitter
Aspirant Bestuurslid
Aspirant Bestuurslid
Vertrouwenspersoon
De bestuurders ontvangen geen beloning. Gemaakte onkosten worden voor bestuurders niet vergoed. Rhiza heeft 2 coördinatoren, deze worden betaald door het voor Rhiza werkend bedrijf Township Fleva. Een deel van deze salariskosten worden doorbelast naar stichting Rhiza.