Diplomering Vuka (ondernemers)

Rhiza Babuyile vierde onlangs dat negen ondernemers het Vuka ondernemingsproject in onze Stellenbosch Business Hub in Kaapstad succesvol hebben voltooid. Als klap op de vuurpijl ontving elke afgestudeerde R12 500.00 om hen te helpen hun bedrijf te laten groeien.

In samenwerking met Experian is het Vuka Entrepreneurship Program in 2021 van start gegaan. Dit is een programma van 6 maanden dat is ontworpen om ondernemers te helpen hun bedrijf op te bouwen door middel van masterclasses, bedrijf coaching en andere interventies. Omdat de focus op startups lag, was het doel van de eerste cohort om ze te registreren (vaak ontbreekt dit bij bedrijven uit townships die net zijn gestart) en correct te laten functioneren. ‘De mate van toewijding was genoeg voor mij, want als iemand begint te laten zien dat de persoon deel wil uitmaken van het winnende team, ‘ zei Thabang Khumalo, projectmanager voor dit project.

‘De ondernemers hebben tijdens het programma echt hard gewerkt en waren zeer gedisciplineerd als het ging om hun coaching, masterclasses en trainingsworkshops’, zegt Makaziwe Hlatshwayo, projectcoördinator van het ondernemingsproject, die nauw samenwerkte met de ondernemers ,. ‘Ik hoop dat ze alles wat ze hebben geleerd goed gebruiken en hun gemeenschappen blijven helpen groeien.

Een afgestudeerde, Yondela Tyawa, zei: ‘Het Vuka-programma was een fantastische ervaring om deel van uit te maken. Het heeft me veel geleerd, waaronder de noodzaak om schulden te herzien, omdat dit in de toekomst kredietproblemen kan veroorzaken. Ik werd ook goed begeleid, wat heel nuttig was. Phindile Tshabangu, mijn mentor, is een geweldige kerel om mee samen te werken; hij is altijd bereid om te helpen wanneer je het nodig hebt.’

Het Vuka programma accepteert nu nieuwe kandidaten. We moedigen jongeren aan om deel te nemen aan dit empowerment programma.