Nieuwe klinieken Zuid-Afrika

In 2023 gaat Stichting Rhiza een aantal nieuwe klinieken implementeren in Zuid-Afrika. Op vier nieuwe locaties wordt momenteel gebouwd of is de locatie zeker gesteld. Rhiza is momenteel nog in gesprek met Zuid-Afrikaanse sponsoren voor andere locaties en daarom is deze update gericht om u van meer informatie te voorzien over de locaties van de nieuwe klinieken.

In willekeurige volgorde gaat het om klinieken in de volgende gebieden:

Umlazie is een nieuw projectgebied bij Durban in de provincie Kwazulu-Natal. Het gaat hierbij om het vier na grootste township van Zuid-Afrika met meer dan een één miljoen inwoners. Het gebied ligt in de heuvels, 100m boven de zeespiegel.

Tembisa
Tembisa kent u misschien wel van andere Rhiza projecten! Tembisa is een ontzettend groot township nabij Johannesburg. Er wonen naar schatting meer dan een half miljoen mensen waarbij het overgrote deel in extreme armoede. De naam Tembisa betekent belofte in Xhosa (1 van de 11 officiële talen die Zuid-Afrika rijk is). Het inwonersaantal van Tembisa groeit nog steeds en er zijn simpelweg te weinig klinieken.

Gugulethu
Mocht u ooit in Kaapstad geweest zijn en de Garden Route gereden hebben dan is de kans groot dat u Gugulethu al eens heeft gezien of er ten minste langs bent gereden. Het township ligt namelijk 15km vanaf het centrum en is vanaf de snelweg duidelijk zichtbaar. De naam betekent trots in Xhosa. Het township is opgericht in de jaren 60 van de vorige eeuw omdat de donkere bevolking niet in het centrum van Kaapstad mocht wonen en naar plekken zoals Gugulethu werden gedeporteerd. Duistere statistiek van Gugulethu is dat er in de periode van 2005 tot 2010 gemiddeld gezien 1 moord per 2,5 dag werd gepleegd en dat voor vijf jaar lang. Tegenwoordig zijn er ook veel positieve verhalen over Gugulethu te vertellen zoals de Jazz muziek waar Gugulethu bekend om staat.

Soweto
Wellicht de bekendste naam uit dit rijtje. South Western Township ligt ten zuidwesten (logischerwijs) van het centrum van Johannesburg. Soweto is zelfs nog een stuk groter dan Tembisa en in totaal wonen er circa 1,5 miljoen mensen. Daarbij moet ook de kanttekening worden gemaakt dat Soweto ook meer welvarende delen kent waar ook u als buitenlander rustig rond kunt lopen. Bekendste inwoner van Soweto was Nelson Mandela. Het Nelson Mandela House kan nog steeds worden bezocht. Rhiza richt zich uiteraard op het arme gedeelte van Soweto. Rhiza’s doel is om in Soweto 2 klinieken te implementeren wat het totaal op vijf brengt!