Een gesprek met een ondernemer

Nonhlanhla Mbokazi, CEO & Oprichter van Zinhlero Enterprise (Pty) Ltd

Hoe heeft Rhiza jou geholpen?
Deel uitmaken van Rhiza Bauyile heeft me geleerd dat ondernemen niet alleen draait om registratie, maar ook om het harde werk dat nodig is om er een duurzaam succes van te maken. Ik leerde over het belang van compliance (voldoen aan de wetgeving) bij de groei van een klein bedrijf. Ik begrijp nu dat zakelijk leren een norm is, omdat het mijn bedrijf in staat stelt om de SWOT-analyse (Strengths, Weaknesses, Opportunities en Threats) te gebruiken om te zien wat we kunnen verbeteren.

We hebben een pitch gewonnen bij Discovery (Zuid-Afrikaans bedrijf) voor het beste startende bedrijf. Met het prijzengeld hebben we apparatuur gekocht die onze dagelijkse werkzaamheden efficiënter laten verlopen.

Welke aanvullende vaardigheden heb je geleerd door deel te nemen aan het Rhiza Babuyile programma?

Het schrijven van een zakelijk voorstel, een professionele e-mail sturen, basisprincipes van zakelijke marketing, persoonlijke en zakelijke branding, financiële basisprincipes en het belang van het bijhouden van de financiële administratie waardoor je in staat bent om financieel gezond te kunnen groeien.

Hoe is jouw bedrijf gegroeid?

Toen we met het incubatie programma begonnen, hadden we het moeilijk. Al snel gingen we kijken naar verschillende zakelijke kansen en de vaardigheden die we hebben. Met de hulp van God doet Zinhlero Enterprise het heel goed voor een klein bedrijf dat eigendom is van een jonge zwarte vrouw uit de stoffige straten van Orange Farm.

Wij bieden verschillende diensten onder één dak; wij zijn een bouw-, hoveniers- en tuinaanlegbedrijf. Zodra we het gezondheidscertificaat hebben willen wij ook cateringdiensten aanbieden. Voorlopig bedienen we evenementen voor minder dan 50 personen en verhuren we ook borden, bestek, glazen en koksgerechten.

Daarnaast hebben we land gekocht in KZN Msinga (Kwazulu-Natal) en willen wij binnenkort beginnen met een landbouw project via onze net opgerichte stichting. God zegende ons met mensen die ons hebben geholpen om te groeien; we willen nu een zegen zijn voor anderen en een verschil maken met de Aganang Foundation.

Wat zijn de toekomstplannen?

Om nooit te stoppen met leren. Om onze diensten te blijven verbeteren en meer vaardigheden en kennis op te doen. Om nieuwe kansen aan te grijpen en nooit kansen als vanzelfsprekend te beschouwen. Om het bedrijf te laten groeien en in stand te houden. Om kwalificaties te behalen die ons naar hogere plaatsen zullen brengen en andere deuren opent. Om mensen te helpen en een zegen te zijn, want ik heb ook hulp gekregen om te zijn waar ik nu ben. Ik heb geleerd dat de zakenwereld een eenzame plek is, vooral als je niemand hebt om je te helpen. We hebben allemaal een helpende hand nodig, want niemand redt het alleen.

Wat voor effect heeft COVID-19 op jou gehad en hoe ben je omgegaan met die uitdaging?

Het trof ons financieel omdat we een aantal maanden geen inkomsten hadden en het bedrijf niet konden laten groeien. We konden onze diensten niet meer aanbieden vanwege COVID-19 en sommige bedrijven in onze omgeving sloten zelfs hun deuren.

Gelukkig kregen we de kans om meer over ons bedrijf te leren, aangezien er veel zakelijke webinars waren die ons door deze moeilijke tijd hielpen. Tijdens de lockdown hebben we twee certificaten behaald en zijn er nieuwe kansen op ons pad gekomen. We moeten ons blijven ontwikkelen en dingen doen die we altijd al wilden doen. We plukken nu de vruchten van onze inspanningen tijdens de crisis.