Rhiza Netherlands

Onze projecten voor het jaar 2021!

 • Text Hover

Zoals u wellicht weet, werken wij altijd vraag gestuurd. Het team in Zuid-Afrika kent de lokale context goed en sommige van onze medewerkers komen uit de townships zelf. Zij houden dus ook nauwlettend in de gaten hoe de bestaande projecten lopen en waar de noodzaak ligt. Een goed voorbeeld hiervan is kleinschalige veehouderij. Door COVID-19 zijn de meest kwetsbare groepen in de townships, zoals bijvoorbeeld jonge vrouwen, het hardst getroffen. Ook is er een tekort aan betaalbaar en gezond voedsel. Later in de deze post wordt uitgelegd hoe dit project bijdraagt aan beide uitdagingen.

In 2021 implementeren we projecten in de volgende townships van Zuid-Afrika:·      


 • Diepsloot (Johannesburg) 

 • Orange-Farm(Johannesburg)

 • Tembisa (Johannesburg)

 • Alexandra (Johannesburg)

 • Mfuleni(Kaapstad)

 • Philippi (Kaapstad)

 • Text Hover
Kleinschalige veehouderij

Dit project vindt plaats op ons land in Diepsloot. Met steun van een lokale sponsor zijn we eigenaar geworden van 3,5 hectare land aan de rand van de township Diepsloot in Johannesburg. Het land is uitermate geschikt voor landbouw. Andere activiteiten zijn het houden van kippen voor de eiproductie, schapen voor het vlees en bijen voor de honing. Het afgelopen jaar hebben we het land gereed gemaakt, is er een hek geplaatst en zijn de nieuwe bewoners op het land aangekomen. Nu in het nieuwe jaar kunnen we dan eindelijk van start gaan met de training in kleinschalige veehouderij. Het doel van dit project is om een groep jonge vrouwen te trainen in het managen van een kleine boerderij zodat zij een stabiel inkomen kunnen genereren. De producten zullen verkocht worden aan de lokale gemeenschap voor een relatief lage prijs waardoor we tevens werken aan voedselzekerheid en een gezondere township! De methode die we daarbij hanteren is regeneratieve landbouw en daarmee zorgen we voor duurzaam gebruik van het land.

 • Text Hover
Kliniek Diepsloot

Misschien kent u Rhiza al wat langer en denkt u: daar stond toch al een kliniek? Klopt! Een grote mobiele kliniek en een containerkliniek. Het achterliggende idee van een mobiele en containerkliniek is dat je deze, mocht dat nodig zijn, weer kunt verplaatsen. Dit kan het geval zijn als deze niet wordt geaccepteerd door de lokale bevolking of omdat er om een andere reden te weinig patiënten zijn.

In Diepsloot is het tegenovergestelde aan de hand en is er daarom een dringende behoefte aan meer capaciteit. Voor alle diensten vragen we een kleine eigen bijdrage die de operationele kosten moet dekken. De klinieken in Diepsloot zijn allebei zelfredzaam maar omdat de vraag naar betaalbare, kwalitatieve gezondheidszorg groot is, dient er een grotere, vaste kliniek te komen. Deze kliniek zal beschikken over 6 ruimtes en richt zich voornamelijk op moeder- en kindzorg. De kliniek zal worden bemand door 5 verpleegkundigen en één dokter die jaarlijks minimaal 35.000 patiënten gaan zien!

 • Text Hover
Family-planning voor duurzame bevolkingsgroei

Dit project is tot stand gekomen door een samenwerking met één van onze partners in Nederland. Verschillende onderzoeken wijzen uit wat de extra negatieve gevolgen zijn van tienerzwangerschappen in arme gebieden zoals bijvoorbeeld de townships van Zuid-Afrika. Het vergroot de kans dat iemand in een vicieuze armoede cirkel terecht komt, naast het probleem van SOA’s zoals HIV en AIDS. Om deze problemen bij de kern aan te pakken, zullen we in 2021 Community Health Workers inzetten. De CHW’s zullen voorlichting geven op scholen, in winkelcentra, buurtcentra en kerken. Zij kunnen de doelgroep, jonge vrouwen maar ook jonge mannen, doorverwijzen naar verpleegkundigen die hen zullen begeleiden met family-planning diensten. Naast het inzetten van CHW’s schaffen we ook voldoende voorbehoedsmiddelen aan, zodat jongeren niet de keuze hoeven te maken tussen het kopen van voorbehoedsmiddelen of bijvoorbeeld eten. Met dit project is het ons doel om meer dan 150.000 jongeren te bereiken.

Bovenstaande projecten zijn uiteraard niet alle projecten op de agenda van 2021. Net als afgelopen jaar wordt het trainen van kleuterdocenten en schoolhoofden in de townships gecontinueerd om de kwaliteit van onderwijs verder te verbeteren. Ook worden er nog enkele kleuterscholen gebouwd en hoe die eruit gaan zien, kunt u later dit jaar op de social media van Rhiza zien! Daarnaast hebben we geen invloed op de COVID-19 pandemie en is het onmogelijk te zeggen hoe dit zal gaan verlopen. Het dagelijks aantal nieuwe besmettingen is nog steeds hoog en hopelijk zullen de vaccinaties op korte termijn ook in Zuid-Afrika beschikbaar komen voor de mensen in de townships. Er wordt in ieder geval uitgekeken naar een hoopvol jaar met prachtige projecten met nog meer impact dan het afgelopen jaar!  

 • Text Hover
Fashion & Design Joburg

Toen we enkele jaren geleden begonnen met de training Fashion & Design wisten we niet dat het zo belangrijk en succesvol zou worden. We zijn ook zelf een sociale onderneming (Township Fleva) gestart, omdat bleek dat veel jongeren na de training lastig een baan konden vinden en de impact van de training dus niet het gewenste effect had. Door partnerships met bijvoorbeeld supermarktketen Woolworths (vergelijkbaar met de AH in Nederland) kunnen we nu onze productie uitbreiden van 5 naar 20 producten en kunnen we daarom meer mensen aannemen. Uiteraard zullen enkele fashion designers na afronding van de training wel zelf een bedrijfje willen starten. We begeleiden hen hierbij zodat ook zij hun droom kunnen verwezenlijken en een mooie toekomst tegemoet kunnen gaan. De producten die we in Zuid-Afrika maken zijn nog niet in Nederland beschikbaar maar wie weet wat de toekomst brengt!