Rhiza South Africa

Collega’s met COVID-19 en de gevolgen voor mensen uit de townships.

Het voelt misschien alsof we met de nieuwsberichten in herhaling vallen maar de situatie in Zuid-Afrika verandert zeer snel waardoor wij ons genoodzaakt voelen om u als lezer te informeren over de ontwikkelingen rondom COVID-19 en wat dat voor ons team en de mensen waar we het voor doen betekent.

We hebben de afgelopen maanden ontzettend veel impact kunnen maken met onze nood interventies. Onze dank gaat uit naar de sponsoren en partners die dit mede mogelijk hebben gemaakt!

Zuid-Afrika is de afgelopen maanden van lockdown level 5 (zeer strikt en mensen moesten binnen blijven), naar level-4 en naar level-3 gegaan (mensen kregen hier meer bewegingsvrijheid en mochten mondjesmaat weer aan het werk als ze dat nog hadden). Het aantal besmettingen steeg langzaam maar de afgelopen weken heeft het een vogelvlucht genomen en zijn er ook collega’s binnen ons team besmet geraakt. Gelukkig maken zij het naar omstandigheden goed en vertonen zij geen ernstige symptomen.

Op het Nederlandse nieuws is er helaas nauwelijks aandacht voor de situatie in Zuid-Afrika en andere landen waar mensen in extreme armoede leven. Daarom informeren wij u over de regio waar wij vooral actief zijn en dat zijn de townships rondom Johannesburg. We zien uiteraard dat het aantal besmettingen stijgt maar wat zijn directe gevolgen voor de mensen in de townships?

Zo is het duidelijk geworden dat de meest kwetsbare groepen het hardst worden getroffen. Van de docenten en schoolhoofden die bij ons zijn aangesloten horen we bijvoorbeeld dat veel ouders de kleine bijdrage voor de scholen niet meer kunnen betalen omdat ze hun baan zijn kwijtgeraakt of omdat het nog lastiger is om een inkomen te generen. Hierdoor hebben de schoolhoofden moeite om de school draaiende te houden en de salarissen te betalen.

Dit zien we ook terug in onze klinieken. Zoals u wellicht weet vragen wij voor al onze projecten en dus ook voor onze klinieken een kleine bijdrage. Dit dekt niet alleen een gedeelte van de operationele kosten en zorgt voor zelfredzaamheid maar op deze manier creëren we ook bewustwording rondom de waarde van diensten. Het is een serieuze ontwikkeling waar we de komende periode rekening mee zullen moeten houden.

Het is bijzonder en toch ook indrukwekkend om de situatie van Zuid-Afrika zowel overkoepelend als “on the ground” te vernemen. Dat COVID-19 invloed zal gaan hebben op onze huidige en toekomstige projecten is duidelijk en de komende tijd zullen we gebruiken om onze strategie mogelijk aan te passen zodat de mensen in de townships gebruik kunnen blijven maken van onze diensten.

We houden u op de hoogte!

Groet,

Team Rhiza