Rhiza Netherlands

Rhiza 10 jaar!

Laat ik u meenemen terug in de tijd. Het is 11 mei 2010 en op die dag wordt er door Alef Meulenberg en 4 anderen een stichting opgericht met de naam Rhiza. Rhiza betekent ‘roots’ of vrij vertaald wortel/ fundering in de Griekse taal. Het doel van deze stichting is om scholen te starten in gebieden waar op dat moment geen mogelijkheid tot onderwijs is en om bedrijven te starten om afgestudeerden direct een mogelijkheid tot arbeidsparticipatie te bieden. 

Terwijl ik dit schrijf vraag ik me af of zij zich een voorstelling kunnen maken van de reis die gaat komen, de prachtige ontmoetingen en samenwerkingen, de mooie maar ook de moeilijke leermomenten die iedere stichting door gaat. En na het tekenen konden ze van start! Het eerst project van Rhiza is de bouw van een school en een kliniek in de amazone van Brazilië, waar Alef het jaar daarvoor is geweest met één van zijn YWAM reizen (Red.: Youth With A Mission). Het is niet de meest makkelijke start aangezien de locatie zich bevindt op meer dan 24 uur reizen en het laatste stuk zelfs per kano afgelegd moet worden. En dan het eten, dat dient zelf gevangen te worden en jawel met de handen. Het jaar erop wordt de school en de kliniek overgedragen aan de lokale bevolking en de overheid. In 2011 komt Alef via een bruiloft van een vriend in aanraking met Ghana waar ook projecten worden gestart. In hetzelfde jaar bezoekt Alef Zuid-Afrika en ziet de grote ongelijkheid tussen arm en rijk. Hij besluit te gaan verhuizen en komt in 2012 Rush Morake tegen, samen beginnen ze aan het starten van Rhiza in Zuid-Afrika. Maar makkelijk gaat het allerminst.

De eerste jaren zijn een uitdaging en beide heren verdienen bijna niets maar zetten ze zich vol in op de ontwikkeling van Rhiza. Het eerste project is de Nomzamo creche en nog steeds is onderwijs het enige speerpunt. Maar dat zou gaan veranderen.

Het aantal projecten groeit en ook het aantal mensen dat betrokken raakt bij Rhiza in Zuid-Afrika. Een samenwerking met een Nederlands fonds en Philips in 2015 blijkt een schot in de roos en de eerste mobiele kliniek van Rhiza is in de maak! Een verbouwde vrachtwagen verschijnt in de township Diepsloot en wat normaal de vrachtruimte is maakt nu plaats voor 2 prachtige behandelkamers waar kinderen en jongeren terecht kunnen voor tandheelkundige zorg en moeder- en kindzorg. Bij projecten in het onderwijs en gezondheidszorg blijft het niet. De Rhiza pijlers worden uitgebreid met beroepsgerichte trainingen voor jongeren en de begeleiding bij het ondernemerschap. 2016 is het jaar dat er wordt besloten een eigen sociale onderneming op te richten genaamd Township Fleva, wat hippe straattaal is voor ‘Smaak van de township’ en waar ze zelf jongeren een baan kunnen aanbieden bij o.a. het fashion label.

En dan gaat het opeens hard met het aantal projecten en de mensen die voor Rhiza in Zuid-Afrika werken. Dat is uiteraard geen toeval. De vele jaren van hard werken en het bouwen van relaties met bedrijven en fondsen werpt zijn vruchten af. Rhiza begint steeds meer een begrip te worden in de townships van Zuid-Afrika omdat mensen zien dat wat ze daar doen echt werkt en het verschil maakt voor de mensen. Daarbij moet ook gezegd worden dat we ontzettend trots en dankbaar zijn voor de vrijwilligers, sponsoren en donateurs die betrokken zijn geraakt. Een idee hebben is één, maar je hebt altijd mensen nodig die er ook in geloven en die het mogelijk kunnen maken.

En dan nog even over Alef. Zou hij veranderd zijn door wat hij heeft neer gezet? Ik vind zelf van niet en ik gok velen met mij. Hij heeft soms een onnavolgbare visie en vooruitziende blik maar is nog steeds de kalmte zelf, heeft een prachtig geloof en vertrouwen in mensen en is iemand die voor iedereen tijd heeft ongeacht waar hij of zij vandaan komt.

Namens het hele team aan alle sponsoren, vrijwilligers en mensen die Rhiza een warm hart toedragen: dank voor de afgelopen 10 jaar en op naar de volgende 10!